sälja guld

Sälj ditt guld till oss

Vi köper guld – utan finstilta villkor och konstiga avdrag

Vi ger alltid samma pris för ditt guld, oavsett mängd. Eftersom Västerås Guld erbjuder guldsmedstjänster kan vi ofta erbjuda ett bättre upplägg än onlinetjänsterna. De har ofta bättre listpriser, men med så många finstilta villkor att det pris du får skiljer sig avsevärt från det som står på hemsidan. 

Våra värderingar är avgiftsfria och vi väger guldet framför dig. Vid försäljning kan du räkna med att ha pengarna på kontot redan nästa bankdag. Vi köper oftast guld direkt i butiken, men vi erbjuder även inlämning via posten. Kontakta oss om du önskar få en säkerhetspåse att lägga guldet i hemskickad. 

Det guld vi köper in smälts oftast ner och affineras för att användas igen i vår egentillverkning av smycken och försäljning av investeringsguld.

14 karats guld

14 karat guld innebär ett guldinnehåll på 58,5%. Det är en renhetsgrad som egentligen aldrig sålts i någon omfattning i Sverige men är desto vanligare i smycken inhandlade i utlandet. Detta guld är ibland stämplat med 14K, 585 eller 583.

Just nu betalar vi 359 kronor per gram för 14 karat guld.

18 karats guld

18 karat guld är den normala guldhalten för smycken i Sverige, och innebär ett guldinnehåll om 75%. Om smycket är sålt i Sverige innan 1986 ska det finnas en stämpel med riksvapnet i en så kallad ”kattfot”. Detta guld kan också vara stämplat med 18K eller 750.

Just nu betalar vi 496 kronor per gram för 18 karat guld.

21,6 karats guldmynt

21,6 karat innebär en guldhalt om 90%. Detta är en vanlig renhet för äldre guldmynt avsedda för cirkulation. Den lägre karaten ger högre beständighet. Exempel på mynt med denna renhet är Oscar II 20- & 10 kronor, och franska 20 Franc-mynt.

Just nu betalar vi 629 kronor per gram för 21.6 karat guld.

22 karats guld

22 karat guld återfinns främst i investeringsmynt, exempelvis Kreugerrand, Sovereign och amerikansk Gold Eagle. Guldhalten används också för finare smycken från främst Sydostasien. Guldhalten är cirka 92% och exempel på stämplar är 22K, 917 och 916.

Just nu betalar vi 570 kronor per gram för 22 karat guld.

23 karats guld

23 karat användes fram till på 50-talet till släta vigselringar. Idag återfinns guldhalten, som motsvarar minst 95,8% guldinnehåll främst i österrikiska och ungerska dukater. 23 karats guldringar har ofta blivit väldigt slitna, då guldet egentligen är för mjukt. Vanliga stämplar är 23K och 958.

Just nu betalar vi 587 kronor per gram för 23 karat guld.

24 karats guld

24 karat guld innebär 99,99% rent guld. Guldet är för mjukt för att ha några praktiska tillämpningar. Smycken stämplade med 24K är i allmänhet förgyllda. 24 karats guld återfinns i princip endast i guldtackor och i vissa guldmynt, exempelvis kanadensisk Maple leaf.

Just nu betalar vi 738 kronor per gram för 24 karat guldtackor och mynt.

Jubileums- & guldklockor

De flesta jubileumsklockor, av den typ anställda erhåller för lång och trogen tjänst, har ett guldvärde som överstiger andrahandsvärdet på dem. En vanlig guldklocka innehåller 5-10 gram guld i antingen 14 eller 18 karat.

Västerås Guld betalar vanligtvis mellan 1800 och 4800 kronor för guldklockor.

Silver

Det silver du kan sälja hos Västerås Guld ska innehålla minst 40% silver och finns oftast i silvermynt så som tex 1- & 2 kronor föra 1968. Silversmycken, silvertackor och silverbestick köper vi också in. Kontrollera att dina Silverbestick har kattfot stämpel.

Västerås Guld betalar 3500 kr/kg för silverbestick. 

Tandguld
Platina & Palladium

Har du tandguld du vill sälja kan du göra det lika enkelt som när man säljer annat guld. Vi hjälper dig med att knacka bort det som inte är av ädelmetall medan du väntar. Platina och palladium är oftast stämplade 950 respektive 500. Vi köper även in industriell platina, välkommen att kontakta oss för mer info.

Västerås Guld betalar  359 kronor per gram för tandguld

Att sälja guld är miljövänligt

Varje gram guld vi kan återvinna sparar 20 kilo i koldioxidutsläpp. För att sätta det i proportion motsvarar 15 gram guld en flygresa till Thailand. Dessutom sparas omistlig natur när mer guld är cirkulärt. Västerås guld använder bara återvunnet guld i vår egna produktion och guldsmedsverksamhet.

Många fördelar gentemot pantbank

Många väljer idag att sälja sitt guld genom att pantsätta guld och låta lånet förfalla. Dina smycken hamnar då enligt lag på auktion, och eventuellt överskott betalas senare ut.

Detta innebär dock många avgifter som inte är till fördel för dig som säljer guldet. För det första får du betala en räntesats på lånet, vanligen mellan 1-4% per månad. Pantbanken måste vänta 2 månader från att förfallodatumet, innan de auktionerar ut ditt guld, vilket innebär ytterligare räntor. Till det kommer expeditionsavgifter, auktionsavgifter och slagavgift.

Eftersom de flesta pantbanker bara tillåter en belåning på 80% av andrahandsvärdet och auktioner är oförutsägbara är det inte heller säkert att du får fullt pris för ditt guld.

Vi förstår också att kunder inte vill se vissa smycken på någon annan. Vi kan därför, om kunden begär det, lämna en garanti på att smyckena smälts ner.

Boka tid för värdering

Det är viktigt för oss att du känner att du får ett bra erbjudande när du säljer guld. Vi uppskattar därför om du bokar en tid för värdering.

Boka möte med Engin Kartal

Guldhandlare / Pre-owned Rolex

Läs i vår personuppgiftspolicy hur vi behandlar dina uppgifter.